Recerca avançada

EMPRENEDORS

Actualitat

Com afecta el Brexit a les nostres empreses?

El referèndum britànic per abandonar la Unió Europea ha generat inestabilitat i pot afectar negativament a les relacions comercials amb el Regne Unit.

La propera sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l'anomenat Brexit,  ha generat molta incertesa a nivell polític i econòmic. El canvi de les regles del joc, que sembla que seran definides durant els propers dos anys, apunten cap a un escenari en que s'abaratiran les importacions britàniques a Espanya i, per contra, s'encariran les exportacions espanyoles al Regne Unit. Però aquesta previsió té matisos, i les persones emprenedores es pregunten fins on poden arribar les conseqüències.

A mode d'exemple, imaginem una empresa espanyola que exporta llums LED al Regne Unit. En aquest cas, si s'acompleix la previsió de devaluació de la lliura, l'importador britànic haurà de pagar més per aconseguir la mateixa mercaderia d'abans del Brexit. La principal conseqüència d'això serà que el llum LED acabarà en el mercat britànic a un preu superior i, per tant, perdrà competitivitat front als competidors autòctons.

Per altra banda, ara posem per cas una empresa espanyola que importa mantega britànica. En aquest supòsit, continuant amb l'escenari de devaluació de la lliura, l'importador espanyol haurà de pagar menys euros per aconseguir la mateixa mantega d'abans del Brexit. La principal conseqüència d'això serà que la mantega britànica acabarà en el mercat espanyol a un preu inferior i, per tant, perdrà competitivitat front als competidors autòctons.

En els dos escenaris, els llums LED i la mantega, només s'ha tingut en compte la fluctuació del valor de les divises, però són més els factors que afecten al preu final de la mercaderia i són sensibles al Brexit. Per una banda s'ha de tenir en compte que molts productes elaborats al Regne Unit s'encariran si la seva manufactura depèn de la importació d'altres elements europeus. D'altra banda, el mercat únic europeu està lliure d'aranzels, però la sortida del Regne Unit farà necessari un nou acord bilateral amb la Unió Europea que molt probablement limitarà i condicionarà l'accés al mercat comú de les mercaderies britàniques.

Per últim, l'increment de la competitivitat dels britànics en base a la devaluació de la seva moneda només és sostenible en el temps amb un empitjorament del seu actual poder adquisitiu i la conseqüent qualitat de vida, un factor que a la llarga pot fer cada vegada menys atractiu el mercat interior britànic.

En resum, queda clar que si s'acompleix l'escenari més probable, el mercat britànic perdrà força i les mercaderies britàniques perdran competitivitat en el mercat comú.

I pel que fa al principal motor de l'economia espanyola, durant el passat any 2015 Espanya va rebre 15.5 milions de turistes britànics que van gastar més de 14.000 milions d'euros en hostaleria, restauració i comerç local. Amb la devaluació de la moneda resulta improbable repetir aquestes xifres ja que molts britànics optaran per models vacacionals més econòmics o, senzillament, romandre a les illes i estalviar una mica.

Data de publicació: 27/07/2016