Recerca avançada

EMPRENEDORS

Actualitat

Les enquestes, ens ajuden o no?

Després del 20 de juny, com ha passat en altres ocasions, es torna a posar en dubte la utilitat d'aquest recurs.

Intenció de vot, hàbits de consum, anàlisi de l'impacte econòmic, satisfacció del client... molts són el àmbits, gairebé infinits, en els que podem aplicar l'estadística per extreure'n dades i quantificar fets que d'inici ens mostrin una foto fixe d'una realitat per poder detectar tendències d'evolució un cop comptem amb un històric de dades.

Aquesta ciència que forma part de molts aspectes del nostre dia a dia, ha esdevingut recentment trending topic arrel dels resultats electorals del dia 20 de juny. Com ja és conegut per gairebé tothom, les enquestes a “peu d'urna” van estar més lluny del que és habitual dels resultats finals. Tothom, cerca ara on pot estar la causa d'aquest “error”.

Però si bé és cert que hi ha un històric d'errades estadístiques important, de cara a l'empresa i a la persona emprenedora l'estadística i l'enquesta poden ser fonts d'informació molt valuosa. Tenir coneixements sobre tendències de consum i de mercat ens permetrà entre d'altres:

  • Quantificar el nostre mercat potencial
  • Segmentar el mercat, especialment interessant si oferim productes/serveis adaptats a un públic objectiu determinat
  • Identificar oportunitats de negoci

Si a més prenem la iniciativa i traslladem l'enquesta als nostres consumidors o clients, disposarem d'un recurs molt útil per millorar els nostres resultats i ser més competitius. Afortunadament, cada cop disposem de més eines i accés a la informació per poder fer-ho sense haver de contractar cap professional (si podem assumir que el marge d'error serà més gran). I una altra vessant serà recollir informació a nivell intern, que ens faci millorar l'entorn laboral, la productivitat, etc.

Aprofitem per deixar-vos l'enllaç a pàgines que ofereixen resultats estadístics interessants a tenir en compte:

Per acabar, deixem anar una reflexió del matemàtic i escriptor Andrejs Dunkels: "Es fácil mentir con estadísticas, pero es difícil decir la verdad sin ellas."

Data de publicació: 27/07/2016