Recerca avançada

EMPRENEDORS

Actualitat

OPORTUNITATS DE NEGOCI PER LES START UP AL CAMP DE LA SALUT

Les noves tecnologies obren un món per explorar a l'àrea de la salut a Espanya.

La resposta a perquè Espanya es configura com un mercat ple d'oportunitats en el sector de les apps i la salut la trobem en dos estudis concrets: el de la consultora Research2Guidance, on s'afirma que Espanya disposa d'un marc regulatori favorable per emprendre un negoci de “mobile health” i en l'informe de la consultora IDC que preveu que per l'any 2018 el 65% de les interaccions entre els ciutadans i les organitzacions sanitàries es realitzarà a través de dispositius mòbils i, set de cada 10 institucions (hospitals, asseguradores...) comptaran amb les seves pròpies apps i tecnologies per monitoritzar l'estat de salut dels seus pacients.

Segons el primer estudi, existeixen més de 40.000 apps de salut i medicina i Espanya és el quart país que més descàrregues d'apps de salut realitza. S'estima que, durant el 2015, al voltant de 500 milions de persones faran servir aquest tipus d’aplicacions. Per tant, a la vista de les dades, és d'esperar que en un futur molt pròxim tots portarem en el nostre dispositiu mòbil el nostre historial clínic, una llista de les medicines que prenem i els contactes d'emergències. Moltes consultes mèdiques es faran per videotrucada i tot això ja es troba al nostre abast. Perquè la salut és una de les coses que més preocupa a les persones.

Entre els beneficis d'aquest futur imaginat pels analistes, i cada cop més proper, trobem l'estalvi, doncs, el “mhealth” pot reduir en un 35% la despesa sanitària per ciutadà gràcies a tècniques com la “gamificació” i també es reduiria l'abandonament de tractaments, el que suposaria més d'onze milions d'euros anuals. Ja es pot afirmar que el “ehealth” (a través d'Internet) i el “mhealth” (a través del mòbil) tenen un gran potencial i els experts afirmen que tal i com està configurat, el sistema sanitari aviat serà insostenible. A l'any 2020 al voltant d'un 20% de la població espanyola tindrà més de 64 anys i urgeix optimitzar els recursos destinats a l'atenció de persones amb malalties cròniques, en situació de dependència o d'exclusió social. Alhora s'ha de generar una nova cultura de la cura, centrada en les persones i les seves necessitats, això és el que es proposa des d'Accenture.

El moment és ara. Espanya forma part d'un grup de països juntament amb Bèlgica, França o Portugal amb les millors perspectives a curt termini, no només pel marc regulatori que esmentàvem abans sinó per l'alta penetració d'smartphones i l'elevat nivell d'acceptació entre el personal mèdic. Actualment, dos són les plataformes multicanal més prometedores: “Persones Que” i  “Activ Doctors Online” (ADO). La primera ha estat creada per dues persones emprenedores espanyoles i cerca integrar tot el necessari per al pacient: informació sobre com sobreviure amb determinades patologies, xarxa social per a malats, apps i eines de seguiment entre altres coses.

ADO per la seva banda, ofereix varietat de serveis d'informació, seguiment, alertes, registre de la història clínica i altres documents mèdics però la perspectiva és diferent ja que és el facultatiu, l'hospital o la pròpia asseguradora la que ofereixen l'aplicació.

Data de publicació: 24/07/2015
Etiquetes: emprenedoria, salut, tic