La Vinya d’en Sabater de Santa Coloma ha acollit aquest dilluns la signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).L’acord s’emmarca en el projecte de recuperació de la vinya tradicional, que s’està duent a terme des del 2015.
L’acte ha estat presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, i el tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i president de l’empresa municipal Grameimpuls, Esteve Serrano.
L’objectiu del nou acord és l’estudi de l’adequació de 4 varietats de vinya locals (picapoll blanc, garrut, garnatxa negra, pansa blanca) a tècniques de conreu ecològic. Mitjançant la investigació i la recerca d’aquestes varietats ancestrals, es vol ampliar el coneixement tècnic i científic sobre el territori de Santa Coloma i els vins.
Aquest estudi permetrà la realització d’un informe tècnic que, en cas de ser positiu, serà la base per avaluar la possibilitat d’incloure aquestes quatre varietats entre els diferents conreus de la zona, així com la recuperació d’una activitat agrícola actualment residual al municipi. El projecte tindrà una durada de 4 anys i s’hi destinarà un pressupost aproximat de 48.000 euros.
Fa unes setmanes, la Comissió Rectora del Consell Regulador de la DO Alella va aprovar la incorporació de Santa Coloma – amb el projecte de recuperació de la vinya – a la seva zona de producció. És el primer pas d’un procés que culminarà quan es faci efectiva l’ampliació per part de l’INCAVI i la UE.
Recuperació de la tradició vitícola
L’Ajuntament, l’INCAVI i la UB han estat col·laborant per recuperar el patrimoni vitícola de Santa Coloma de Gramenet des de fa més de 3 anys. El març del 2015 es va impulsar la plantació de les primeres hectàrees a la Vinya d’en Sabater. Actualment ja hi ha 3.900 ceps. S’ha volgut reivindicar així els orígens de la ciutat i projectar-los cap al segle XXI. Fins als anys 60-70, les vinyes eren un tret distintiu de Santa Coloma, i hi havia moltes famílies que es dedicaven al seu conreu.
La Vinya d’en Sabater es troba dins del recinte del Campus d’Alimentació de Torribera, de la UB, on també s’hi ubica l’Escola de Restauració i el centre ambiental d’Ecometròpoli. Els tres espais formen part del projecte Santa Coloma, Ciutat Universitària.
La verema i les tasques de manteniment de la vinya d’en Sabater les du a terme l’alumnat del curs d’Horticultura i Floricultura de la Casa d’Oficis, un programa del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que desenvolupa l’empresa municipal Grameimpuls. Des del 2015, quan es van plantar les primeres vinyes, hi han passat 40 joves d’entre 16 i 24 anys.
Visites guiades
Des del 2016, i per donar a conèixer el projecte a la ciutadania, s’organitzen visites guiades i teatralitzades per la vinya, centrades amb l’enoturisme i la sommelieria. Més de 400 persones ja hi han participat, la majoria de Santa Coloma de Gramenet, però també de municipis veïns, com Badalona i Barcelona.
Una altra de les propostes que s’ha previst al voltant de la vinya és el cicle ‘Raïms i cultura’. Amb motiu de la segona verema, s’han programat diverses activitats en establiments i equipaments de la ciutat entre el 26 d’octubre i el 29 de novembre.