El servei públic de promoció empresarial de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha assessorat prop de 600 persones emprenedores al 2011.
El Servei de Foment Empresarial (SFE) de Grameimpuls ha continuat desenvolupant la seva tasca de sensibilització per l’autoocupació i assessorament per a la creació i consolidació d’empreses durant l’any 2011. En el Centre d'Empreses de Can Peixauet s'han assessorat un total de 581 persones promotores de 402 iniciatives empresarials. Aquestes xifres són superiors a les assolides al 2007, i són dades molt destacables en el context de crisi econòmica que ens envolta.
El nombre de plans d'empresa realitzats amb el suport dels tècnics del Servei de Foment Empresarial, un dels principals indicadors de Can Peixauet, ha igualat els resultats de 2010 tot i haver-se reduït en un 23% el nombre d'usuaris atesos al llarg del 2011. Pel que fa a les empreses creades amb l'assessorament de Grameimpuls, aquestes han augmentat en un 12% d'un any per l'altre. Així, 2011 s’ha convertit en un any rècord pel que fa a la ràtio d'empreses i plans d'empresa creats segons volum d'usuaris.
El perfil de les persones assessorades continua pràcticament sent el mateix des de fa deu anys, de manera que la majoria d'usuaris són homes colomencs, amb estudis secundaris, en situació d'atur i amb una edat mitjana de poc més de 36 anys. Pel que fa a la participació dels immigrants en el global d'usuaris atesos, la xifra s'ha estabilitzat entorn al 25% durant els darrers tres anys, un percentatge idèntic al pes de la població nouvinguda entre el total de població colomenca.
El grup de persones que finalment constitueixen el seu projecte empresarial, es caracteritza per tenir un nivell educatiu lleugerament inferior al global d'usuaris, estar en una situació laboral més insegura i, comparativament, presentar un percentatge menor d'immigrants. Pel que fa al tipus d'empreses, entre comerços (35%) i bars/restaurants (22%) arriben gairebé al 60% del total de negocis constituïts amb el suport del SFE. Entre els comerços predominen els d'alimentació (38%), tot i haver sofert un descens del 15% en el darrer any. La forma jurídica predominant continua sent la del treballador autònom tot i que altres formes jurídiques, com sobretot les societats civils privades, han crescut força.
En definitiva, segons les dades del Servei de Foment Empresarial colomenc, 2011 ha estat un any d'elevada activitat emprenedora a la nostra ciutat. Les constriccions pròpies de la crisi econòmica han condicionat la manera en que s’inicien els nous negocis posats en marxa a Santa Coloma de Gramenet, però no pas l'empenta emprenedora de la seva ciutadania.