ECONOMIA SOCIAL
L’economia social i solidària (ESS) és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques de gestió democràtica i participativa, amb vocació transformadora i independents dels poders públics que posen l’economia al servei de les persones. Des de Grameimpuls promovem aquest tipus d’estructures econòmiques, tot consolidant, acompanyant i fent créixer la xarxa d’economia cooperativa, social i solidària a la ciutat. En aquest apartat trobareu tota la informació i els recursos relacionats amb l’ESS i el cooperativisme.
La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) té com a objectiu promoure i consolidar iniciatives socioeconòmiques al voltant de l’ESS. Està constituïda per 41 municipis, que representen el 46% de la població de Catalunya. Santa Coloma forma part del grup impulsor i és membre de la Comissió Executiva. Els objectius de la XMESS són:
- Oferir suport als ajuntaments membres i ajudar-los a a enfortir l’ESS als seus territoris.
- Incidir en les polítiques públiques d’economia social i solidària i d’altres àmbits relacionats, portades a terme per administracions supramunicipals.
- Relacionar-se amb els actors i les xarxes referencials a escala nacional i internacional de l’economia social i solidària i fomentar aliances territorials.
- Divulgar les experiències d’ESS fetes en els municipis i generar recursos i serveis (estudis, metodologies, indicadors, etc.) per afavorir l’intercanvi de coneixements.
- Formar i assessorar els equips municipals d’economia social i solidària.
Santa Coloma està adherida al programa Municipi Cooperatiu, impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball, del qual formen part 27 municipis catalans. El programa té com a objectiu principal difondre i sensibilitzar sobre el cooperativisme de treball, amb el compromís de desenvolupar un pla de treball amb activitats com jornades, conferències, concursos d’emprenedoria cooperativa, fires, estudis o esdeveniments promocionals, entre d’altres.
* Les cooperatives de Santa Coloma que es federen, tenen accés gratuït als serveis que ofereix la Federació durant els 6 primers mesos.
L’Ateneu Cooperatiu Bnord, del qual forma part Grameimpuls, treballa per renovar, ampliar i enfortir l’economia social i solidària al Barcelonès Nord (Sant Adrià, Santa Coloma i Badalona).
Des de l’Ateneu oferim:
- Suport i assessorament a la creació i a la consolidació de cooperatives, societats laborals i entitats sense afany de lucre amb interès social.
- Formació i tallers sobre economia social i cooperativisme, per tal de millorar les competències i els coneixements de les persones del territori.
- Fomentem la intercooperació entre les organitzacions i entitats de l’economia social i solidària.
- Organitzem periòdicament una taula territorial amb l’objectiu d’identificar, visibilitzar i enfortir les iniciatives de l’economia social i solidària de Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona.
- Oferim recursos específics en tots els àmbits del cooperativisme i de l’ESS.
Les finances ètiques consisteixen a donar un valor social als diners, per a l’economia social i per al desenvolupament de les persones i de la comunitat. Estan al servei de l’economia real, no especulativa, i a disposició dels nous models de negoci destinats a satisfer les necessitats de totes i tots.
Algunes de les entitats que financen tant nous projectes com organitzacions, ja en funcionament, de l’ESS, són:
- Coop 57, SCCL: Cooperativa de serveis financers ètics i solidaris. La seva funció principal és el finançament de projectes d’ESS a través de la intermediació financera. Poden rebre finançament de Coop57 les entitats pertanyents a l’ESS que siguin sòcies de serveis de Coop57 i que aportin algun tipus de valor afegit per al seu entorn i per al conjunt de la societat.
- Fiare Banca Ètica: Financen projectes cooperatius, amb valors transformadors, d’agroecologia, de cooperació al desenvolupament, de comerç just i lluiten contra l’exclusió social.
- Acció Solidària contra l’Atur: ONG formada per voluntaris que gestiona un fons econòmic privat amb el qual concedeix préstecs sense interès a persones o col·lectius que presentin un projecte de negoci que sigui viable i que creï ocupació. Els únics requisits són que aquesta ocupació sigui estable i viable.