El Govern ha aprovat un segon decret de mesures urgents per lluitar contra els efectes que la pandèmia del Covid-19 pugui tenir sobre diversos àmbits que afecten l’economia. L’acord aprovat, i que complementa el ja aprovat el passat dijous 12 de març, inclou un conjunt d’actuacions que afecten diversos àmbits, entre ells l’economia, l’activitat productiva i l’ocupació.
En l’àmbit tributari, el decret llei preveu una moratòria en els terminis d’autoliquidació i pagament de tots els tributs propis i cedits de la Generalitat de Catalunya fins que finalitzi l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol el passat 14 de març.
Ajuts per a les persones autònomes
El decret també disposa una partida de 7’5 milions d’euros per compensar les pèrdues dels/es treballadors/es autònoms/es afectats/ades per la crisi del coronavirus i que no disposin de fonts alternatives d’ingressos. En concret, es posa en marxa un ajut de fins a 2.000 euros per a aquells/es treballadors/es autònoms/es dedicats a activitats de les quals se n’hagi decretat el tancament, i que alhora acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació.
L’ajut s’atorgarà pel procediment de concurrència no competitiva, fins que s’exhaureixi la partida habilitada de 7,5 milions. Per accedir a l’ajut s’hauran d’acreditar pèrdues econòmiques el mes de març del 2020 en relació amb l’any anterior. En el cas que el treballador o la treballadora tingui una antiguitat al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) inferior a un any, s’agafarà com a referència la mitjana de facturació mensual des de l’alta.
Per garantir el funcionament de l’administració, tot i l’excepcionalitat del moment, el decret també preveu que les meses de contractació es puguin reunir sense assistència presencial, tot respectant la transparència que exigeix la Llei de contractes de sector públic. Així mateix, s’autoritza els ens locals a fer servir la tramitació d’emergència en matèria de contractació en determinats supòsits, i el Centre de Tecnologies i Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI) a recórrer a procediments d’emergència en un seguit de serveis i subministraments de caràcter essencial com pot ser el subministrament d’ordinadors portàtils, llicències de programari, ampliació de les infraestructures de xarxa corporatives, desenvolupament i evolució d’aplicacions mòbils de servei a la ciutadania o d’altres que siguin necessaris per garantir la prestació dels serveis de la Generalitat i del seu sector públic mentre duri la situació d’excepcionalitat.