actualitat

  • 18 | 04 | 2016

    El 3 de març va fer un any de la plantació, a l’espai conegut com vinya d’en Sabater, dels primers ceps del projecte de recuperació del vi a la nostra ciutat. 

    Aquest projecte experimental ha donat feina a 50 persones que fan el manteniment dels 1.600 ceps. Es recuperen 5.000 m2 de terreny per a la investigació del raïm i l’elaboració del vi.

    L’alcaldessa Núria Parlon, amb representants de l’Ajuntament i del Campus de l’Alimentació que la Universitat de Barcelona té al Recinte Torribera, va veure aleshores com s’hi plantaven els primers ceps dels 1.600 que conformen aquesta vinya avui dia. El projecte experimental que encapçala l’Ajuntament per recuperar la producció del vi tornarà a la ciutat una  característica diferencial del poble on s’elaborava bon vi a principis del segle xx. Hi ha un equip que fa el seguiment tècnic de l’evolució del raïm i hi col·labora, en tot el procés, l’Institut Català de la Vinya (INCAVI), el Consell Assessor de l’Escola de Restauració de Santa Coloma i el Campus universitari colomenc.

    En un terreny de 5.000 m2,  ubicat al Recinte Torribera, més de 50 persones contractades per l’Ajuntament, a través de Grameimpuls, s’han encarregat  de la conservació i el manteniment dels ceps de les quatre varietats de raïm plantades: garnatxa i garrut (negra), pansa i picapoll (blanca). L’objectiu és recuperar les varietats autòctones per a la formació i la  investigació al voltant del conreu del raïm i l’elaboració del vi. El vi que s’aconsegueixi —uns 1.400 litres l’any 2025— no tindrà una destinació comercial sinó científica.

    Formació i accés al mercat laboral
    Amb el projecte de la vinya d’en Sabater es facilita  la formació i l’accés al mercat laboral d’alguns veïns i veïnes, a través de plans d’ocupació i el programa «Casa d’oficis» del SOC. Aquest darrer cas permet que  joves de la ciutat es formin en les àrees de jardineria i forestal. Així mateix, en aquest primer any s’han fet visites guiades a les vinyes per a estudiants de sommelieria de l’Escola de Restauració i de l’àmbit de l’enoturisme. El Centre  Ecometròpoli, a més, ofereix  jornades de portes obertes al Recinte per a la construcció i la col·locació de nius  i per a la captura i l’anellament d’ocells. També hi ha visites a les vinyes per a estudiants de primària, de  secundària i de graus universitaris.

    Un altre aspecte destacat és la recuperació paisatgística i de l’entorn natural de la zona. Ara fa dues setmanes es van plantar arbres fruiters (ametllers, cirerers, figueres, nectarines, presseguers, pomeres, pereres, pruneres i oliveres) al marge de cada parcel·la de la vinya. L’objectiu és recuperar les vinyes que hi havia a Santa Coloma i  tots els components vegetals i de flora silvestre d’aquell període. També, s’ha fet la construcció de baranes, escales i camins per facilitar-hi l’accés, amb un sistema de videovigilància amb càmeres, que ha estat elaborat per 10 joves instal·ladors de xarxes elèctriques de la «Casa d’oficis».
    Tota l’actualitat d’aquest projecte, a www.facebook.com/VinyadenSabater

    Etiquetes:

    COMPARTEiX EN XARXES

  • Notícies relacionades

    Les soft skills protagonitzen la propera formació empresarial

    El taller tindrà lloc els dies 14, 19 i 21 de novembre en format virtual

    La cinquena edició del programa de foment de la contractació pública començarà l’11 de novembre

    El mòdul serà introductori i forma part d’un itinerari per assessorar a les empreses del territori a presentar-se a licitacions públiques

    El punt Reempresa de Grameimpuls guardonat per 3r any consecutiu

    La Diputació de Barcelona atorga el primer premi a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, com el municipi més actiu al programa.

    Emprenedona III Arrenca la formació

    La tercera edició del programa Emprenedona és ja una realitat. El programa per fomentar la creació i consolidació de negocis liderats per dones del territori ha començat a donar la seves primeres passes i les dones que participen a Emprenedona han començat a realitzar les sessions individualitzades de diagnosi així com a els mòduls formatius del programa.