La sobirania alimentària ha estat el leitmotiv de l’acte celebrat aquest dilluns al PompeuLab de Santa Coloma de Gramenet i organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. La trobada ha servit per sensibilitzar sobre la sobirania alimentària, a partir de l’experiència de tres projectes del territori: el restaurant Ca n’Armengo, el grup de consum d’El Cabàs i la cooperativa Conreu Sereny.
L’acte ha estat presentat pel regidor de Comerç de l’Ajuntament de Santa Coloma, Pedro Cano i la coordinadora de l’Ateneu, Anna Abellán. Durant la trobada, s’ha posat el focus en la necessitat de reivindicar un desenvolupament sostenible dels recursos i un consum responsable que garanteixi l’accés a l’alimentació als municipis. De fet, segons l’ONU, al 2050, dues terceres parts de la població viurà a les ciutats. Com l’alimentació arribarà a les urbs serà clau en la qualitat de vida de la població.
Productes de proximitat
Després d’una primera part on s’ha analitzat la situació global, ha estat el torn de les experiències del territori. El primer en prendre la paraula ha estat Francesc Armengol del restaurant colomenc Ca n’Armengol, que ha explicat la importància de tenir productors/es de confiança per garantir la qualitat de la seva proposta gastronòmica i de com el producte de proximitat estimula la creativitat, reduint el malbaratament.
Per la seva banda, Dolors Clotas, de Conreu Sereny, ha explicat els orígens de la cooperativa de producció agrícola que va sorgir al monestir de Sant Jeroni. Per últim, Guida Martin d’El Cabàs de Ca la Sisqueta ha posat l’accent en els criteris ecològics del grup de consum. En aquest sentit, ha explicat que han eliminat l’ús dels plàstics.