Les dones emprenedores assessorades per Grameimpuls van constituir en 2016 el 38% de les empreses creades amb suport del Servei de Foment Empresarial.
Segons el darrer estudi elaborat per la XARXA GEM 2015 (Global Enterpreneurship Monitor), la taxa d'activitat emprenedora femenina augmenta un 10% arribant al 5% en el nostre país. Entre les economies basades en la innovació, la nostra Taxa d'Activitat Emprenedora (TEA) és inferior a la mitjana, però està per sobre de països com Alemanya, Itàlia o Noruega.
El perfil de la dona emprenedora espanyola es correspon amb el d'una jove d'entre 25 i 34 anys, amb estudis elevats i motivada per trobar una oportunitat de negoci. En referència als valors i aptituds dels emprenedors, els homes presenten majors percentatges en indicadors vinculats a la percepció d'oportunitats, als coneixements i habilitats per emprendre, i a l'existència de models de referència. Així mateix, s'observa que les dones tenen més por al fracàs i aquest temor suposa un obstacle per emprendre més sovint que en el cas dels homes.
A nivell local, segons les dades de les persones usuàries del Servei de millora i creixement de les seves capacitats i del seu projecte. Aquesta actitud es tradueix en que, al 2016, un 60% de les persones formades en l’àmbit empresarial van ser dones. En aquest sentit, el SFE desenvolupa una línia específica d'integració i formació adreçada a dones empresàries i emprenedores, que en 2016 es va implementar a través del curs “Emprendre en femení”.
Pel que fa a l'emprenedoria social, el 55% dels qui lideren aquests projectes en tot el món són homes, i el 45% dones, la qual cosa implica una bretxa de gènere menys pronunciada que en l'emprenedoria amb models econòmics més tradicional, on la diferència al món és de dos homes per cada dona emprenedora. Al nostre país, segons el darrer informe GEM, sis de cada deu persones emprenedores amb finalitats socials són homes i quatre són dones.
En resum, les dones emprenedores disposen a través del Servei de Foment Empresarial de Grameimpuls d’un catàleg de serveis específics que els hi permet orientar-se, assessorar-se, formar-se i relacionar-se amb altres persones emprenedores i empresàries per millorar les possibilitats d’èxit dels seus projectes empresarials. A més, des d’aquest any, Grameimpuls forma part de la xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, que treballa de manera transversal en clau d’igualtat d’oportunitats, en especial per la igualtat de gènere.