L’Alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon i el tinent d’alcalde de Promoció económica i president de Grameimpuls, Carles Combarros, van fer dimarts 3 de març l’acte de plantació dels primers ceps per a la recuperació del patrimoni vitícola de la ciutat.
El lloc triat per posar en marxa aquest projecte són uns terrenys situats al Recinte Torribera a prop del Complex esportiu, cedits per la Diputació de Barcelona, coneguts com ‘La Vinya d’en Sabater’. Es tracta de 7 parcel·les que en total fan aproximadament uns 5.000 metres quadrats (0,5 hectàrees). L’objectiu del projecte és retornar la tradició del conreu de vinya a la ciutat amb finalitats experimentals i educatives i suposa a més el foment de l’ocupació a Santa Coloma ja que permet l’accés al mercat laboral de més de 30 persones contractades per Grameimpuls, a través de plans d’ocupació de l’Àrea Metropolitana (13 persones) i el programa ‘Casa d’Oficis’ del Servei d'Ocupació de Catalunya (20 joves). L’alcaldessa va destacar: “és un dia històric perquè recuperem les vinyes de Santa Coloma en un projecte que suposa la recuperació paisatgística d’aquesta zona i alhora fomenta la formació i ocupació dels joves”.
A l’acte també van participar la regidora de Medi ambient, Alexandra Sevilla, representants del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i el sommelier Paco Cordero, membre del Consell Assessor de l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC).
Conveni amb INCAVI
L’ Ajuntament signarà properament amb l’Institut Català de la Vinya i el Ví (INCAVI) un conveni de col·laboració que s’encarregarà de fer el seguiment enològic. Es plantaran quatre varietas de raïm: garnatxa i garrut (negra), pansa i picapoll (blanca).
Aquest projecte té un caràcter experimental i no pas comercial, i s’estima una producció al voltant dels 1.400 litres d’aquí 5-10 anys que es destinarà, entre d’altres, a l’experimentació i a l’àmbit formatiu entre d’altres als cursos de sommelieria de l’ERESC.
La posada en marxa del projecte amb els treballs previs de preparació de la zona té un cost d’uns 18.000€ que assumeix l’Ajuntament i l’empresa municipal Grameimpuls. A aquesta quantitat s’ha d’afegir el pressupost establert al conveni amb l’INCAVI amb un total de 85.200 euros cofinançats a parts iguals (42.600€). L’acord és fins al 2023 prorrogable anualment.