actualitat

  • 16 | 10 | 2019

    “La societat ha de normalitzar veure una dona arreglant un quadre elèctric”

    Coneixem la Verónica García, alumna d’un curs d’electricitat al CFT

    La seva vocació ve de lluny: ja des de ben petita trastejava amb petits electrodomèstics, cables i aparells elèctrics que trobava per casa. “Quan un nino es quedava sense piles, jo no les canviava, el desmuntava de dalt a baix”, explica la Verónica García amb un somriure. “Per mi era el millor joc possible”, hi afegeix. Ella va ser la única dona de la seva promoció en superar el mòdul d’Electricitat i Electrònica i ara, uns quants anys després d’aquella primera experiència, s’ha format a Grameimpuls envoltada només per homes. “Soc conscient que aquest ha estat tradicionalment un ofici masculinitzat, però sempre he volgut dedicar-m’hi. És la meva passió”, afirma.

    La Verónica acaba de finalitzar el mòdul de pràctiques del curs de Muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió que va començar al gener al Centre de Formació i Treball de Grameimpuls. “Buscava ampliar el meu coneixement per poder accedir al mercat laboral amb més competències”, explica. Aquestes pràctiques li han servit per agafar experiència en un àmbit que no coneixia, el de l’electricitat aplicada a maquinària més complexa, com són la dels muntacàrregues i ascensors.

     

    Trencant estereotips

    Durant onze anys, va treballar a la cadena de muntatge automàtica d’una fàbrica, però al 2008 es va quedar sense feina per una regulació interna de la companyia. No va decaure. “No he parat de formar-me, crec que és important adquirir noves habilitats, encara que sigui de la teva professió”, comenta.

    Ara es concentra en buscar feina en un àmbit que coneix molt bé, però que encara està limitat als homes. “No m’he sentit discriminada, però sí és cert que encara costa veure a dones en oficis que tradicionalment han ocupat els homes”, diu. I continua: “Trencar estereotips és normalitzar una imatge que encara sobta: veure una dona arreglant una avaria elèctrica. Encara hi ha molta gent que pensa que les dones no ho sabrem fer o que som pitjors professionals que els companys homes i això és molt injust”.

    Aquesta colomenca confia en un canvi de tendència, començant pels responsables de recursos humans o reclutadors/es –“a moltes ofertes no he pogut aplicar perquè esperaven un home” –, sense oblidar projectes que fomentin la formació de dones en oficis masculinitzats, com ara l’itinerari Iria que ofereix Grameimpuls des de fa un any. “És una bona manera d’obrir camí”, clou.

    COMPARTEiX EN XARXES

  • Notícies relacionades

    Restauració de Santa Coloma: a la cerca de la professionalització

    Gairebé 50 establiments participen en el programa de millores de la seva imatge

    Augmenta el nombre d’emprenedors i emprenedores a Santa Coloma

    Grameimpuls SA ha assessorat durant el primer semestre de 2018 un total de 292 projectes empresarials, liderats per 327 persones emprenedores.

    Noves oportunitats laborals pels joves

    Al setembre, l’empresa municipal Grameimpuls obrirà el procés de selecció per la contractació de joves en el marc del programa Garantia Juvenil, iniciativa europea d'ocupació per reduir l'atur juvenil.

    Contractades amb una durada mínima de 6 mesos 60 persones de més de 30 anys en el marc del programa 30 Plus

    Un total de 37 empreses s’han beneficiat dels ajuts a la contractació de fins a 9 mesos que ofereix el programa.