La Unió Europea ha aprovat la incorporació de Santa Coloma i la Vinya d’en Sabater a la zona geogràfica de la DO Alella. D’aquesta manera, l’organisme comunitari atén la petició de l’Ajuntament que havia demanat ampliar l’abast territorial d’aquesta denominació d’origen, donat que Santa Coloma comparteix amb la zona característiques geogràfiques i climatològiques.
La inclusió de Santa Coloma en la DO Alella permetrà potenciar l’enoturisme, fomentar el coneixement de l’entorn natural i fer difusió del projecte experimental i de recuperació vitivinícola. A més, serà clau per generar un espai de transferència de coneixements gastronòmics i teixir sinèrgies amb altres institucions. La modificació no afecta al nom de la DO, ni canvia les categories del vi.
Santa Coloma ha tingut, històricament, una reconeguda tradició vitivinícola que s’ha recuperat a través del projecte de la Vinya d’en Sabater. La Vinya està inscrita al registre vitivinícola de Catalunya i té el suport, l’assessorament i el seguiment de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. Els ceps són de les varietats garnatxa, monestrell, xarel·lo i picapoll, i s’hi practica un cultiu tradicional i ecològic.
Presentació del vi
Aquesta notícia coincideix amb la presentació del vi de la verema del 2019, que s’ha endarrerit a causa de la crisi per la pandèmia de la COVID-19. Del raïm premsat s’ha obtingut 322 litres de vi negre i 633 de vi blanc. El vi de la Vinya d’en Sabater no es comercialitza i només serveix de material didàctic per fer servir als cursos de formació que es realitzen l’Escola de Restauració de la ciutat.