El Servei de Foment empresarial registra una elevada activitat emprenedora durant el primer semestre de 2011.
El Servei de Foment Empresarial de Grameimpuls SA ha assessorat durant la primera meitat de 2011 a 357 persones emprenedores, protagonistes d’un total de 269 iniciatives d’autoocupació. El perfil tipus d’emprenedor/a continua sent molt similar al d’anys anteriors: home, al voltant dels 36 anys d'edat, amb estudis secundaris, colomenc i aturat de curta durada.
Després de la caiguda de l'activitat emprenedora al 2008, el Servei de Foment Empresarial ha detectat un progressiu increment del nombre d'iniciatives emprenedores gestades en la ciutat. El 2010 va assolir el nombre màxim de projectes empresarials atesos durant els darrers dotze anys, i pel que portem de 2011, sembla que les dades d'enguany seran similars. Així, tot i que el nombre de nous usuaris atès ha sofert un descens del 15%, en el primer semestre d'aquest any el nombre total de visites ateses (nous usuaris i, també, aquells antics als qui se'ls han fet seguiments de pla d'empresa o constitució del negoci) sumen la meitat del total assolit al 2010.
Aquesta activitat emprenedora ha estat recolzada per part del Servei de Foment Empresarial amb l'elaboració de 60 plans d'empresa per tal d'avaluar les idees de negoci, en estreta col·laboració amb les persones emprenedores. A l'hora de tirar endavant aquests projectes empresarials, però, els emprenedors són més continguts que en anys anteriors, de manera que en el que portem de 2011 han estat 36 les empreses constituïdes amb l'assessorament del personal tècnic de Grameimpuls SA, una xifra molt per sota de la que cal esperar amb l'elevat nombre de persones ateses. Cal entendre aquesta contenció entre els emprenedors com una reacció normal en una situació d'elevada incertesa econòmica, de vegades fruit de la prudència, de vegades conseqüència de les dificultats per finançar nous projectes.
De mitjana, un 13% dels usuaris atesos han acabat muntant la seva empresa en el primer semestre de 2011. Els homes són més decidits en aquest sentit, ja que un 15% d'ells inicien el seu projecte empresarial, mentre que entre les dones el percentatge és del 10%. Entre els immigrants només un 10% dels usuaris atesos han constituït la seva empresa, una tercera part menys que els emprenedors de nacionalitat espanyola.
El perfil de les persones promotores continua oferint una imatge molt semblant a la del passat any 2010. Habitualment es tracta d'homes (70%), espanyols (81%), amb estudis secundaris (62%), de 36 anys de mitjana i en situació d'atur. Cal especificar que en el que portem d'any el nombre de promotors en situació d'atur ha tocat sostre arribant al 86%, el que suposa un increment del 53% en comparació amb les dades de 2010.
Pel que fa al model d’empreses creades a Santa Coloma, continuen predominant els petits comerços minoristes i els negocis lligats a l’hostaleria. La forma jurídica de la gran majoria de les noves empreses és la del treballador autònom (87%), amb molt poca incidència de les societats mercantils o projectes liderats per dos o més socis.
Per últim, cal esmentar que, pel que fa al volum de la inversió feta per constituir nous projectes empresarial, ha disminuït en un 40% des de 2010, situant-se en una mitjana de 30.519€. El pes del finançament extern sobre el total de la inversió continua situant-se al voltant del 50%.