actualitat

  • 24 | 04 | 2024

    “Les dones aportem minuciositat i perfeccionisme als oficis tradicionalment masculins”

    La Míriam Mataró ha fet el curs per ser carretonera, en el marc del dispositiu Dona't Impuls que gestionem

    És la primera en trencar el gel. De la filera de dones, avança convençuda cap a la màquina, mentre es posa l’armilla fluorescent. “Comença l’aventura”, diu somrient. La Míriam Mataró és una de les deu companyes que aquest matí farà pràctiques amb el carretó elevador. “No és habitual que les dones aprenguem a fer aquest tipus de tasques, però ja és hora de demostrar que ho podem fer igual que ells”, comenta sota l’atenta mirada de la resta del grup.

    Durant tota la setmana, la Míriam i les seves companyes han assistit a la part teòrica d’un curs amb què aconseguiran, si superen la pràctica, el certificat que acredita que poden conduir aquesta maquinària. “No m’és estrany veure’m portar el toro, de petita m’imaginava conduint un camió”, diu somrient, mentre busca al monitor per saber si pot iniciar la marxa. Ja ha repassat les palanques i la resta de botons, s’ha posat el cinturó de seguretat i ha comprovat que les pales es mouen de dalt a baix i cap als costats. “El que vull és arrencar ja!”, hi afegeix.

    Participant de l’Iria

    No és la primera experiència que la Míriam té amb aquestes tasques, històricament, més masculinitzades. I és que, va participar a la primera edició d’aquesta convocatòria de l’itinerari Iria, que va arrencar al gener. “Em van encantar. En aquesta societat, segons quins oficis, sembla que només estiguin fets per als homes. Crec que és el moment que les dones, que cada vegada estem més empoderades, ens hi fem un forat”, comenta. “De fet, -continua- l’Iria m’ha servit també per a la meva vida personal: havia de posar un endoll a casa i ho vaig fer sense necessitat de demanar-ho a ningú. Abans de l’Iria no hagués sabut ni per on començar”.

    Aquesta colomenca, que ha treballat en feines de diversos sectors – “des de la fàbrica, passant per la perruqueria o fent tatuatges” –, considera que les dones poden aportar a aquest oficis altres habilitats. “Totes som perfectament vàlides i fins i tot, crec que som més perfeccionistes i polides: potser anem més lentes, però amb més delicadesa”.

    Un altre repte a l’horitzó

    Ella ho ha demostrat molt bé: domina el carretó elevador com si ho hagués fet tota la vida. “Que si m’hi veig?. Clar que sí. No m’importaria treballar amb aquesta maquinària”, afirma. De moment, ha decidit continuar formant-se. El proper repte, un curs de prevenció de riscos laborals al sector de la construcció.  “Soc de les que pensa que quan més coneixement, més possibilitats d’aconseguir una feina millor”, clou.

    COMPARTEiX EN XARXES

  • Notícies relacionades

    Xerrades que fan canviar el rumb laboral

    En David García, exalumne d’Atenció de persones dependents en domicilis, torna a l’aula que el va veure formar-se per explicar com el curs va canviar la seva trajectòria professional

    3,5 milions per impulsar la formació i l’ocupació a Santa Coloma

    Unes 1.300 persones de la ciutat es beneficiaran de les actuacions de «Treball als barris»

    Els arrossos de muntanya protagonitzen el proper taller de ‘Passió per la cuina’

    L'activitat tindrà lloc els dies 15 i 16 de novembre de 17:30 a 20 hores

    L’Escola de Restauració acull una trobada de professionals vinculats a la DO Alella

    L’acte, impulsat per la revista Papers de Vi, ha reunit 250 persones