El context social i econòmic provocat per la crisi epidemiològica de la Covid-19 ha deixat palès la importància de fomentar la digitalització de la ciutadania i també de fer-ho amb perspectiva de gènere. Amb aquesta voluntat, Grameimpuls va adaptar, l’any passat, els seus serveis per oferir-los en modalitat telemàtica, tot reforçant els recursos de formació i acompanyament destinats a les dones per tal de lluitar contra la bretxa de gènere i digital.
Prova d’això és la posada en marxa, al llarg de l’any passat, del Servei d’Atenció Telemàtica i del Servei d’Orientació Laboral en línia, dos recursos digitals de nova creació en què la presència de les dones ha sigut majoritària. En el cas del Servei d’Atenció Telemàtica, es va tancar 2020 amb 126 entrevistes en format virtual gestionades, de les quals el 66% van ser a dones. Quant al Servei d’Orientació Laboral en línia aquest percentatge augmenta fins arribar al 78%: gairebé 8 de cada 10 persones que es van formar l’any passat a través d’aquest recurs van ser dones. Aquest catàleg s’actualitza setmanalment i inclou continguts específics per a elles, com ara els quatre monogràfics de digitalització.
Grameimpuls ha posat en marxa una enquesta per copsar l’ús quotidià de les eines digitals entre les persones usuàries dels nostres serveis. Aquest estudi ha deixat constància del paper cada vegada més important que juguen les TIC en el dia a dia de les persones
Fins aquesta publicació, s’han realitzat 750 enquestes. D’aquestes, el 54,3% són a dones. En relació a l’ús del correu electrònic, pràcticament la totalitat de les dones enquestades en te i el fa servir. Només el 3,8% assegura no navegar per Internet i el 6,27% no tenir accés WiFi. Pel que fa al es xarxes socials, l’accés al WhatsApp és majoritari (només el 0,53% de les dones afirma no usar l’aplicació).
Aquest any, Grameimpuls continuarà intensificant els recursos amb perspectiva de gènere. Un total de 2.400 dones participaran dels diferents programes d’orientació i intermediació laboral, plans d’ocupació i formació. En relació a això, unes 250 dones realitzaran cursos de formació en el marc dels diferents certificats de professionalitat que oferim. A més, es comptarà amb una nova edició de l’itinerari formatiu IRIA, en què les dones podran conèixer de forma pràctica els oficis tradicionalment masculinitzats. La programació d’enguany també comptarà amb un curs per a l’obtenció del carnet de carretons, específic per a dones.