actualitat

  • 3 | 03 | 2011

    El volum de les iniciatives emprenedores liderades per dones i ateses per GRAMEIMPULS, ofereix dades similars a les de la resta de Catalunya.

    En les darreres dècades, s’ha reconegut que les dones, com a potencials creadores de noves empreses, representen un important recurs i una potencial font de desenvolupament econòmic pel territori.  Així es fa constar en un informe de la OCDE i en l’informe GEM destinat a estudiar l’emprenedoria a nivell internacional. L’activitat emprenedora entre les dones ha mostrat un important creixement arreu del món però, malgrat això, la creació d’empreses encara té els homes com a principals protagonistes.
     
    Al Servei de Foment Empresarial (SFE) de Grameimpuls, SA portem anys atenent persones emprenedores i durant el 2010 només el 40% dels projectes atesos estaven liderats per dones. Aquesta xifra es correspón amb la taxa d’emprenedoria de les dones catalanes, i en el cas colomenc s’ha mantigut durant els darres tres anys en aquestes xifres del 40%, inferiors a d’altres obtingudes al 2002 (44%) o 2003 (46%). Per tant, no podem dir que en el darrer any hagin hagut avenços en positiu pel que fa al nombre d’emprenedores del territori.
    Del total d’empreses creades amb l’assessorament del SFE no arriben a una tercera part les que estaven liderades per dones. Aquesta proporció mostra una tendència de caiguda significativa respecte dels dos anys anteriors: 2009 on la creació d’empreses femenina es situava en un 41% i 2008 quan es va situar en un 51%, una dada inusual i que s’ha d’explicar per l’abocament de famílies en situació d’atur en l’emprenedoria per necessitat.

    Però si ens preguntem com és la dona emprenedora colomenca que passa pel SFE, des d’aquí podem dir que és una dona d’una edat mitjana d’uns 35 anys, en un 84% de nacionalitat espanyola i en la seva majoria, un 32%, amb estudis secundaris no obligatoris. Si mirem la seva situació laboral, en el moment de venir a informar-se trobem que el 34% estava en situació d’atur (menys d’un any) i el 28% treballaven per alguna empresa. Aquest perfil canvia una mica si mirem les dones que creen empresa, on l’edat mitjana es situa a 37 anys i un 83% són nacionals. Pel que fa a la situació d’atur, el 56% portava més d’un any sense feina abans de crear l’empresa, i el nivell formatiu que en tenia el 39% era estudis secundaris no obligatoris. El 35% va emprendre en el sector comerç i el 22% va muntar empreses de serveis. 

     

    Com a dades més autonòmiques destacar que la recessió econòmica va afectar de manera desigual a l’activitat emprenedora entre homes i dones. Mentre que els homes van patir una recessió al 2008, aquesta no es va fer sentir fins el 2009 en el cas de les dones. Les dones presenten un nivell d’estudis formals superior als homes, però provenen de llars amb rendes anuals relativament inferiors a les dels homes emprenedors. D’altra banda, les dones creen empreses relacionades amb serveis i consum, i no s’involucren en activitats exportadores.

    Etiquetes:

    COMPARTEiX EN XARXES

  • Notícies relacionades

    Una vintena d’emprenedors participen al networking del Consolida’t

    La trobada ha posat en contacte participants de la convocatòria que finalitza amb persones que formen part de la llista d’espera per a la propera edició

    La CIBA acull una trobada amb les usuàries del coworking

    La trobada tindrà lloc el 16 de desembre a les 10 hores

    Un networking posa el punt i final a la 1a edició de Consolida’t Barcelonès

    L’acte tindrà lloc el proper 12 de desembre al Centre d’Empreses Can Peixauet

    Nova formació sobre licitacions dedicada a la comunicació electrònica

    El taller tindrà lloc els dies 2 i 4 de desembre (de 16 a 18 hores)