El Govern espanyol ha publicat un nou decret llei que estableix la paralització de tota activitat econòmica no essencial i un permís retribuït recuperable obligatori per als treballadors i treballadores afectats/ades dels sectors considerats no essencials. T’expliquem els aspectes més destacats del decret.
Des de quan afecta l’aturada general de les activitats?
Afecta des d’aquest dilluns 30 de març i fins al 9 d’abril. En el cas que es tracti d’activitats que no poden tenir una aturada tant ràpida, s’ha previst una moratòria pel dia d’avui.
En què t’afecta com a treballador/a?
- Els treballadors i les treballadores afectats cobraran els seus salaris i hauran de recuperar les hores quan acabi l’estat d’alarma i abans del 31 de desembre de comú acord amb l’empresa (permís retribuït recuperable).
- Es podrà fer servir qualsevol fórmula que respecti els descansos diaris i setmanals i els drets de conciliació de les persones treballadores. Caldrà que aquesta negociació sigui plantilla-direcció i, si no s’arriba a acord, podrà decidir unilateralment l’empresa.
A qui no afecta!
- No t’afecta si estaves afectat per un ERTO.
- No t’afecta si estaves teletreballant.
- No t’afecta si estaves de baixa laboral o amb el contracte suspès per alguna causa legalment prevista.
- No t’afecta si estàs en el llistat d’activitats essencials.
Pot una empresa combinar un ERTO i un permís retribuït recuperable?
Sí, si afecta a persones diferents.
ATENCIÓ! Les empreses no essencials podran tenir una activitat mínima, en cas que sigui necessari, amb un nombre mínim de plantilla i amb els torns imprescindibles (i, com a referència seria l’activitat d’un cap de setmana o d’un festiu). Per exemple, podran mantenir la seguretat de les seves instal·lacions.
Els/les autònoms/es que desenvolupen activitats que no s’hagin vist suspeses pel decret 463/2020 de 14 de març i posteriors (comerç minorista de productes no essencials, restauració, perruqueria, etc.) poden seguir prestant els seus serveis normalment.
Activitats essencials que no s’aturen*
- Comerç minorista d’alimentació i begudes, farmàcies, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i telecomunicacions, aliments d’animals de companyia, tintoreries i bugaderies així com perruqueries a domicili. I la seva cadena de subministrament (logística, transport, emmagatzematge, trànsit).
- Comerç per internet i a distància i la seva distribució.
- El servei postal.
- Hostaleria i restauració per a domicili.
- Subministrament d’energia elèctrica, productes derivats del petroli i gas natural.
- En relació a bens i serveis sanitaris. Activitats vinculades a l’I+D+I en relació al COVID-19. Personal d’atenció a gent gran, menors, persones dependents o amb discapacitat.
- Transport de mercaderies i de passatgers/es.
- Serveis de seguretat privada.
- Serveis funeraris.
- Clíniques veterinàries.
- Empreses de telecomunicació i serveis informàtics. Manteniment de la xarxa i instal·lació. Impressió, venda i distribució de premsa.
- Serveis bancaris i financers.
- Relacionat amb processos processals no suspesos pel RD463/2020. Assessoria, gestoria, notaria, registre i prevenció de riscos en qüestions essencials.
- Serveis de neteja, recollida de residus i d’abastiment d’aigua potable.
- Serveis de protecció i atenció a les víctimes de violència de gènere.
- Treball a centres d’acollida, CIE’s, protecció internacional i atenció humanitària.
- Servei meteorològic.
- Manteniment d’equipament de les forces armades. Serveis penitenciaris, protecció civil, salvament marítim i prevenció i extinció d’incendis. Seguretat (vial, mines, tràfic).
- Activitats imprescindibles pel manteniment de les activitats productives essencials d’aquest llistat.
- Qualsevol altra que presti serveis considerats essencials.
* Aquesta llista esta simplificada i reduïda. Per a un llistat detallat consultar el RD 10/2020 de 29 de març clicant aquí.