L’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) s’ha constituït formalment aquest dimecres en un acte que s’ha celebrat a la seu de Barcelona Activa. A la trobada han estat representats els 32 ajuntaments catalans que hi formen part, entre ells el de Santa Coloma de Gramenet. En total, representen el 44% de la població de Catalunya.
L’objectiu d’aquesta aliança municipal – la primera que es constitueix a l’estat espanyol – és impulsar l’economia social i solidària, fixar unes estratègies comunes i afavorir la cooperació conjunta dels diferents municipis a l’hora de desenvolupar polítiques públiques. En aquest sentit, la XMESS vol esdevenir un instrument per acabar amb les desigualtats, generar ocupació de qualitat i treballar per un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible que tingui un alt retorn per a la societat.
El primer tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament i president de Grameimpuls, Esteve Serrano, ha assistit a l’acte i ha remarcat la importància que aquesta iniciativa té per Santa Coloma. “Creiem que la Xarxa té una capacitat de transformació de les relacions econòmiques i els teixits productius locals, a través d’unes relacions més justes, més sostenibles i socialment i mediambientalment responsables”, ha assegurat. Serrano també ha destacat la “pluralitat de l’associació”, formada per “municipis de diferents grandàries i sensibilitats polítiques”, el que demostra la “voluntat de cooperació i de contribuir de forma conjunta a la transformació de la societat a partir de relacions econòmiques amb justícia social”.
Comissió Executiva
La XMESS neix amb un pla de treball 2017-2019 definit, on els ajuntaments adherits s’han marcat tres línies estratègiques d’actuació: ajudar a enfortir l’economia social i solidària als seus municipis, col·laborar amb altres actors i donar visibilitat a la Xarxa. Per fer-ho possible, aquest dimecres s’ha escollit la Comissió Executiva de l’associació, formada pels municipis de Barcelona, Santa Coloma, Santa Margarida i els Monjos, Badalona, Girona, Mataró, Mieres i Sabadell. Barcelona ostenta la presidència de la comissió i Santa Coloma és un dels vocals.
L’acte d’aquest dimecres culmina un procés que va néixer l’octubre de 2015, amb la primera Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària organitzada per l’Ajuntament de Barcelona. Des d’aleshores, s’han anat convocant actes en diferents ciutats adherides. A la sessió organitzada a Santa Coloma, el passat 30 de novembre, es va aprovar la proposta d’estatuts i el pla de treball. Des d’aquest dimecres la Xarxa continua caminant com a associació.