La d’amanida de llenties amb hortalisses ecològiques és, només, una de les vint fitxes tècniques que formaran part del receptari que l’alumnat del curs d’auxiliar de cuina de la Casa d’oficis està elaborant per a les persones usuàries del Programa d’aliments solidaris de la ciutat (menjador social i Banc d’aliments). Es tracta d’un projecte que pretén ajudar-los a elaborar menús més saludables i a reduir el malbaratament alimentari amb unes fitxes senzilles, però que inclouran informació sobre la conservació i l’elaboració dels productes i la manipulació del maquinari bàsic de cuina.
Un total de deu alumnes d’entre 16 i 29 anys (5 nois i 5 noies) treballen hores d’ara en el receptari, una activitat que forma part dels continguts de l’itinerari formatiu que fan a l’Escola de Restauració (ERESC), però que va molt més enllà del desenvolupament curricular. I és que, l’activitat no només millora les competències laborals dels joves –lligades al treball pràctic–, sinó que els fa protagonistes del seu procés de qualificació i creixement professional i facilita la seva implicació amb el territori des del punt de vista social i mediambiental.
Col·laboració estreta
El receptari és una iniciativa més en la línia de col·laboració oberta amb el Programa d’aliments solidaris municipal. De fet, ja fa temps que l’hivernacle, vinculat a l’Escola de Restauració, subministra verdures i hortalisses ecològiques i de quilòmetre zero tant al Banc d’aliments, com al menjador social. Enciams, albergínies, pebrots, patates, cebes o tomàquets són alguns dels productes de temporada que actualment s’estan oferint als veïns i veïnes de Santa Coloma amb més dificultats, ja sigui en forma de menú o dins del servei de repartiment de menjar per emportar-se a casa.