“Mai m’hagués imaginat que Santa Coloma amagués un espai tan singular”, comenta la Montse Díaz mentre fa una foto a l’horitzó amb el seu telèfon mòbil. La captura té contrastos: al fons es veu part de l’skyaline de Barcelona, més difuminat del compte a causa de la contaminació, i en un primeríssim primer pla, les fulles del color de la tardor que regala en aquesta època de l’any la natura. “Quina meravella!”, hi afegeix. La Montse ve expressament de Barcelona a passejar entre els ceps de la Vinya d’en Sabater i a visitar l’Escola de Restauració, dos dels equipaments que aquest diumenge han obert les portes en el marc del festival d’arquitectura 48h OpenHouse.
La visita ha arrencat a l’equipament municipal on anualment centenars de persones del territori es formen en cuina i restauració. “Aquest pavelló era una antiga residència”, comença explicant la Cristina Puga, una de les arquitectes que van treballar en el projecte de recuperació de l’espai. Juntament amb la Mariona Benedito, també arquitecta, han estat les dues persones encarregades de guiar al centenar de visitants que han passat aquest diumenge per aquest espai noucentista.
“El complex de Torribera es va construir entre el 1927 i 1936”, explica Puga. I continua: “L’esforç més gran de recuperació d’aquest edifici ha estat tècnic: vam intentar fer una intervenció el més neutre possible per conservar al màxim l’arquitectura original”. De fet, terra, finestres i portes són elements del patrimoni de l’ERESC que s’han pogut conservar.
Passat vitivinícola
L’activitat ha permès visitar les aules de l’Escola –cafeteria, showcooking, aula de sommelieria, etc.-, així com la Vinya d’en Sabater, la cirereta del pastís d’aquesta visita. El seu responsable, Meho Spago – agrònom i docent de Grameimpuls – ha donat a conèixer la història d’aquest projecte de recuperació de la tradició vitivinícola de Santa Coloma que va començar al març de 2015, amb la plantació dels primers ceps. Des d’aleshores, els i les joves de la Casa d’Oficis – programa que gestiona Grameimpuls – són els/les encarregats de les tasques de manteniment. La Vinya és ecològica i el seu vi experimental: no es comercialitza.
Fa set anys que Santa Coloma se suma al festival d’arquitectura. A més de l’ERESC i la Vinya, altres equipaments de la ciutat, com la Ciba o les cotxeres del metro de Can Zam, també han obert les portes a la ciutadania. Pels dos equipaments que gestiona Grameimpuls han passat aquest diumenge un centenar de persones, entre elles la Montse i el seu fill, que ja s’han quedat amb les ganes de més. “És un projecte molt bonic. La visita se’ns ha fet curta, però hi tornarem. Segur”, clou.