Les regions sanitàries de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes nord i sud estan, des d’aquest dilluns, en la fase 0,5 del pla de desescalada. Es tracta d’una etapa de transició que inclou mesures d’alleujament (podeu consultar-les en aquesta guia), sobretot, per al petit comerç o comerç de proximitat. En aquest sentit, una de les principals novetats és l’obertura dels establiments comercials al 30% de la seva capacitat i sense cita prèvia.
En aquesta fase també es permeten fer rebaixes o promocions, sempre que no comportin aglomeracions de persones. Pel que fa als establiments de restauració, aquest pas intermig no implica cap canvi respecte a la fase 0: només poden donar servei a domicili o menjar per emportar (el conegut take away). Les mesures d’higiene i de seguretat, tant per als/es treballadors/es, com per als clients/es es mantenen: distància de seguretat, ventilació, desinfecció dels espais, mampares de separació, disposició d’equips de protecció per a la plantilla…
Però, quines altres restriccions s’aixequen amb la fase 0,5, a l’àmbit del comerç?
- Es permet l’obertura d’establiments amb activitat comercial sense cita prèvia. També es podrà obrir si l’establiment fa més de 400m2 sempre que s’adapti la zona de venda i exposició a aquesta limitació.
- Els establiments que estiguin en centres comercials només poden obrir si disposen d’accés independent des de l’exterior i acompleixen la resta de requisits.
- L’aforament dels establiments estarà limitat al 30% de la seva capacitat i s’hauran de prendre les mesures oportunes per garantir l’acompliment (el 30% d’aforament inclou les persones treballadores de l’establiment). Les persones treballadores només podran atendre una persona a la vegada.
- En cas que l’establiment disposi de més d’una planta l’aforament es limitarà al 30% a cada planta.
- Si hi ha ascensors només podrà pujar una persona cada cop tret que es requereixi assistir/acompanyar a una altra.
- S’hauran d’establir horaris preferents per a persones de més de 65 anys.
- Es permet fer rebaixes i/o promocions sempre i quan no comportin aglomeracions.
- Els establiments de restauració no poden encara fer ús de les terrasses i han de seguir amb les mesures aplicades a la Fase 0.
- A més de l’aplicació de les mesures d’higiene i seguretat ja conegudes per a tots els centres de treball: distància de seguretat de 2 metres (1 si hi ha protecció mitjançant mampares o similar), neteja de roba a mínim 60º, ventilació de l’espai de treball, neteja i desinfecció mínim de dos cops al dia (una al final de la jornada obligatori), facilitar gel hidroalcohòlic i altres EPI segons les mesures particulars de cada activitat.