La sisena edició de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, del qual forma part Grameimpuls, ja ha arrencat. El nou cicle, que es va presentar el passat 9 d’abril al teatre Zorrilla de Badalona, inclou dues novetats. La primera, el termini d’actuació, que s’allargarà fins al 2024. La segona, la incorporació de la Perifèrica, un nou cercle cooperatiu de les indústries culturals. L’AteneuBNord té com a objectiu fomentar l’economia social i solidària al territori.
L’acte de presentació de la nova edició va comptar amb la participació de Josep Vidal, director General d’Economia Social i Solidària; Blanca Padrós, presidenta de Grameimpuls i segona tinenta d’alcaldessa d’Economia, Serveis Interns, Treball, Universitats, Innovació i Transparència de l’Ajuntament de Santa Coloma; Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià i Àlex Montornès, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Badalona. Durant la seva intervenció, Padrós va subratllar la relació entre dos moviments socials: feminisme i cooperativisme per reduir la verticalitat, apostar per l’equitat, l’horitzontalitat, el bé comú, i la sensibilitat mediambiental i la sostenibilitat.
Després dels parlaments, va tenir lloc una taula rodona en què representants de les cooperatives La Tresca i la Verdesca, El Timbal, L’Avalot Teatre i Pol·len Edicions van compartir les seves experiències en el sector de les indústries culturals. Totes quatre van reivindicar més estructures de suport, però van destacar que el context és engrescador, atès que cada vegada hi ha més sensibilització envers el cooperativisme.
Recursos per al cooperativisme
La nova edició està promoguda per quatre cooperatives –La Sargantana, Capfoguer, femProcomuns i La Fàbric@–; una associació –El Círcol– i dos organismes públics –Grameimpuls, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l’IMPO de l’Ajuntament de Badalona–. El programa ofereix 6 serveis: mapatge i diagnosi; divulgació, sensibilització i generació de coneixement; formació; acompanyament i assessorament; punts d’informació sobre l’ESS i intercooperació, per generar nous projectes d’ESS al territori i a nivell de país.