Quan aixeca les persianes, Santa Coloma encara dorm. Són les quatre de la matinada, però en Juanjo Moreno fa una estona que tragina amb les farines ecològiques, l’oli, l’aigua, el llevat. Que hi ha tirat la sal a la barreja, ha afegit la massa mare i ha engegat la pastadora. “Son? Hi estic acostumat”. Des de fa mig any, que manté la litúrgia. El 29 de març d’enguany va obrir les portes l’Obrador de Gramenet, una fleca cooperativa formada per ell i dos socis cooperativistes més – en Rafa i en Miguel – al número 27 del carrer Major.
La llavor d’aquest projecte d’economia social es remunta a fa dotze anys, quan en Juanjo es va quedar sense feina i va decidir comprar una panificadora. “Vaig començar a fer pa a casa”, diu. Això que va néixer com un experiment domèstic, mica en mica va anar agafant força. Les seves elaboracions ja traspassaven les parets de casa seva i l’interès per l’ofici no parava de créixer.
Es va formar i va arribar a treballar en un forn de pa, però la idea de muntar algun dia el seu propi negoci no deixava de ballar-li pel cap. “Mai he combregat amb la relació que s’estableix entre un jefe i la seva plantilla, on els segons només obeeixen. Tenia clar que no seria un negoci així”, afirma rotund.
Assessorament
Amb aquestes premisses és obvi que l’Obrador de Gramenet no sigui un forn de pa qualsevol. La cooperativa ha rebut l’assessorament de Grameimpuls, qui forma part del programa Ateneu Cooperatiu, i de Coop57. De l’empresa municipal per trobar orientació sobre la viabilitat del projecte a més d’informació d’ajuts, entre d’altres. De Coop57 van rebre un préstec per les inversions, avalat mancomunadament per més de 75 persones i 3 cooperatives que hi creien en el projecte.
És un projecte cooperatiu on les decisions es prenen de manera democràtica entre els tres socis. “Un cop a la setmana en reunim en assemblea on repassem com ha anat aquella setmana i què volem fer els propers dies, però sempre estem connectats per si hem de decidir alguna cosa. Ho fem tot de manera consensuada”, explica.
Recuperar el blat de Santa Coloma
La fleca ofereix un ventall molt ampli de pans: des de pans de llavors, integrals, de sègol, espelta, Kamut… També estan recuperant el blat Xeixa, una varietat que es conreava fa 200 anys a Santa Coloma. “Ens sembla molt interessant fer servir un cereal de fa dos segles per elaborar pa”, comenta. A l’Obrador també es poden comprar magdalenes, coca de forner, xocolata ecològica i tastar cafè de comerç just, ecològic i cooperatiu. Tota la matèria primera que fa servir l’Obrador de Gramenet és ecològica.
Una altre dels punts forts del projecte és la intercooperació amb altres iniciatives d’economia social i solidària de l’entorn. “Col·laborem amb les cooperatives del territori bé servint el producte o bé participant en xerrades i actes de sensibilització”, diu en Juanjo. Amb el grup de consum Conreu Sereny, per exemple, oferint pa a la cistella que serveix aquesta cooperativa agroecològica de Badalona. “Nosaltres comprem el seus productes per fer les elaboracions”, afirma. També col·laboren amb la cooperativa Capfoguer i fins i tot estan mirant de treure algun pa amb la seva cervesa.